Léčba

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je asi nejznámější metodou k zábraně početí. Některé hormonální antikoncepce brání ovulaci, jiné ztěžují proniknutí spermií k vajíčku nebo zamezí usazení oplodněného vajíčka v děloze. Kromě ochrany před početím má hormonální antikoncepce další pozitivní účinky na organismus, například omezují vznik cyst v prsou, zlepšují pleť při akné a snižují tvorbu ušního mazu.

Antikoncepce

Antikoncepce

Antikoncepce je metoda k zábraně početí. Mezi nejznámější antikoncepční metody patří kondomy, nitroděložní tělíska, hormonální antikoncepce, metody neplodných dnů či poševní pesary. V tomto článku najdete jejich detailní popis, výhody či nevýhody.

Antibiotika

Antibiotika

Antibiotika jsou látky působící na bakterie, narušují jejich strukturu a brání jim v množení. Předepisování antibiotik je v posledních letech zvýšilo, a tím došlo také ke zvýšení počtu bakterií, které se naučily jejich účinkům odolávat. Proto by se antibiotika měla užívat co nejméně. Jaké jsou například vedlejší účinky antibiotik najdete v tomto článku.

Anestetika

Anestetika

Anestetika jsou látky, které vyvolávají znecitlivění nebo navozují ztrátu vědomí. V obou případech odstraňují schopnost vnímat bolest. Anestetika se rozdělují na celková, při kterých pacient je v bezvědomí, a na místní, při kterých pacient vnímá, ale necítí určitou oblast. Jaké jsou možnosti použití a podání anestetik najdete v tomto článku.

Akupunktura

Akupunktura

Akupunktura je mnohým známa jako tradiční léčebná metoda pocházející z Číny, při které dochází ke stimulaci meridiánů, specifických bodů těla pomocí napichování jehel. I když z pohledu moderní vědy není princip akupunktury plně vysvětlen, dle mnohých prokazatelně funguje. Proto je dnes považována za lékařskou disciplínu, která se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou převážně funkčních poruch organismu. Na druhé straně barikády, však stojí početný dav odpůrců z řad lékařů, kteří považují akupunkturu za alternativní léčbu, která je vhodná maximálně k léčbě bolesti, ale nikoliv příčin onemocnění.

Moderní léčba akné

Moderní léčba akné

Akné je onemocnění vyskytující se především v období dospívání. Na jeho vzniku se podílí řada faktorů, například zvýšena tvorba kožního mazu, přítomnost bakterií, či hormonální nerovnováha. Proto se také s akné setkáváme i u žen nad 30 let v souvislosti s hormonálními změnami vázanými na menstruační cyklus. Léčba akné by měla být zahájena co nejdříve a kromě moderních terapeutických prostředků je vhodné také změna životního stylu, především zdravá strava, pitný režim a pravidelná pohybová aktivita.

Léky na akné

Léky na akné

Akné je onemocněním mazových žlaz, které patří mezi nejčastější onemocnění kůže v období dospívání. S akné se však setkáváme například i u žen nad 30 let věku, což je dáno hormonálními změnami vázanými na menstruační cyklus. Léčba akné je v zásadě konzervativní a farmakologická. V těžších případech můžeme volit i laserovou, či chirurgickou léčbu.

Chirurgická léčba popálenin

Chirurgická léčba popálenin

Popáleniny představují časté úrazy způsobené působením vysokých teplot na lidské tělo. Nejčastějším zdrojem bývá oheň, horká voda, chemikálie, záření, či elektrický proud. Popáleniny není radno podceňovat, jelikož může dojít ke vzniku popáleninového šoku, který postiženého bezprostředně ohrožuje na životě. U hlubokých popálenin je nutné přistoupit k chirurgickému zákroku.