Léčba

Léčba bronchitidy

Léčba bronchitidy

Léčba bronchitidy, laicky zánětu průdušek je závislá na typu bronchitidy, zda-li je akutní či chronická. Akutní bronchitida postihuje především malé děti a dorostence a je léčena především symptomaticky, tedy tlumením příznaků. Chronická bronchitida naopak postihuje hlavně dospělou část populace a vyžaduje dlouhodobější a komplexnější terapii.

Léčba mononukleózy

Léčba mononukleózy

Mononukleóza je onemocnění, které může probíhat velmi dlouho bez specifických příznaků. Lidé jsou často unaveni, až vyčerpáni. Jakmile se objeví výrazně oteklé mandle a léčba antibiotiky nezabírá, víme, že příčinu je potřeba hledat jinde. Léčba mononukleózy Vás poté překvapí svou jednoduchostí... prostým klidem na lůžku.

Antivirotika

Antivirotika

Virová onemocnění jsou mnohdy pacienty házena do stejné skupiny jako bakteriální choroby, jejichž nejznámějším zástupcem je angína. Tento fakt se časotkrát projevuje po předepsání léčby, když se pacienti cítí podvedení a ptají se: „Proč jsem nedostal antibiotika?" Odpověď je jednoduchá - proti virům jsou antivirotika.

Sodík - natrium

Sodík - natrium

Sodík - natrium je zřejmě tím nejdůležitějším iontem, který koluje naším organismem. Sodík má mnoho funkcí - udržuje osmolaritu krevní plazmy, podílí se na vedení elektrického impulsu po membránách buněk, je důležitý pro hospodaření s vodou. Vysoké i nízké hladiny sodíku nás mohou přímo ohrožovat na životě...

Draslík - kalium

Draslík - kalium

Draslík neboli kalium je jedna z nejdůležitějších kladně nabitých částic, které ne nacházejí v našem organismu. Draslík je přítomen hlavně uvnitř buněk a má zde nezastupitelnou roli ve vedení elektrického impulzu - a to zejména v nervových a srdečních buňkách. Vysoké i nízké hladiny draslíku mohou být životu nebezpečné.

Chlor

Chlor

Chlor je jedním z důležitých iontů, zastoupen je hlavně v mimobuněčných tekutinách, kde hraje zásadní roli hlavně společně se sodíkem. Chlor se podílí na hospodaření s vodou, na udržování stálého pH organismu a také na přenosu elektrického impulsu po membránách nervových buněk.

Urea - močovina

Urea - močovina

Urea - močovina - je jakýsi univerzální produkt odpadního metabolismu. Játra přijímají různé odpadní látky a vyrábí z nich právě močovinu. Močovina je potom z jater vypuzena do krve a unášena do ledvin, kterými je odstraněna z organismu pryč. Zvýšená hladina močoviny tak ukazuje na poškození ledvin...

Glukóza

Glukóza

Glukóza je nejdůležitější cukr pro náš organismus. V našem těle existují buňky, které si bez glukózy nedokázali poradit - neměly by bez ní energii. Důležité také je, abychom měli v krvi pokud možno co nejstálejší hladinu glukózy. Pakliže tomu tak není, může to vést k rozvoji cukrovky...