Léčba

MCV

MCV

MCV neboli střední objem erytrocytu je laboratorní parametr udávající, jak velké jsou naše červené krvinky, erytrocyty. MCV se vyšetřuje z periferní krve v rámci vyšetření tzv. krevního obrazu a jeho stanovení je důležité zejména při pátrání po příčinách chudokrevnosti - anemie.

Počet erytrocytů

Počet erytrocytů

Erytrocyty neboli červené krvinky jsou buňky vznikající v kostní dřeni. Hlavní funkcí erytrocytů je přenos krevních plynů - tedy kyslíku a oxidu uhličitého. Změny v počtu erytrocytů mohou vést k vážným stavům - některé z nich nás mohou přímo ohrožovat na životě.

Hemoglobin

Hemoglobin

Hemoglobin je životně důležitá molekula, která je součástí červené krvinky, kde váže kyslík. Hemoglobin tak přenáší krví kyslík ke tkáním a od tkání naopak částečně odvádí odpadní oxid uhličitý. Chybí li našemu organismu hemoglobin, může to mít velmi závažné následky.

Cholecystektomie

Cholecystektomie

Cholecystektomie je výkon, při kterém dochází k odejmutí žlučníku - otevřenou operací, nebo laparoskopicky. Důvodem pro cholecystektomii jsou nejčastěji žlučníkové kameny, záněty žlučníku a nádory žlučníku.

Léčba ekzému

Léčba ekzému

Léčba ekzému je vzhledem k příčinám nemoci nepříliš snadná. Atopický ekzém je onemocnění kůže, vyznačující se zejména suchostí kůže a nepříjemným svěděním. Objevuje se již v dětství a s různou intenzitou se pak projevuje po celý život. V některých případech jsou kožní projevy spojeny s alergií na některé potraviny, astmatem nebo sennou rýmou. Jak atopický ekzém vzniká a jaká je léčba ekzému?

hCG

hCG

hCG - lidský choriový gonadotropin je hormon, který produkuje embryo, jež se zahnízdí do dělohy matky. hCG se potom vylučuje do krve a do moči. Zvýšená koncetrace hCG v krvi a moči je tak poměrně spolehlivým ukazatelem těhotenství. hCG však někdy může ukazovat na patologické stavy...

Ferritin

Ferritin

Ferritin je molekula, v rámci které se v těle ukládá železo - volné železo je totiž toxické. Ferritin se v určitém množství uvolňuje do krve. Zvýšená hladina ferritinu v krvi, stejně jako snížená hladina ferritinu, je ukazatelem některých onemocnění.

Fe - Železo v séru

Fe - Železo v séru

Fe - železo je prvek, který je nezbytný pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu, jež je nezbytnou součástí červených krvinek. Snížená hladina železa vede k nemožnosti tvorby hemoglobinu a následně k chudokrevnosti - anemii. Hladina železa může být u některých onemocnění i zvýšená.