Léčba

LD - laktátdehydrogenáza

LD - laktátdehydrogenáza

Laktátdehydrogenáza je enzym, který je přítomen v celé řadě buněk našeho organismu. Laktátdehydrogenáza hraje velice důležitou roli v metabolismu cukrů, kde umožňuje vznik laktátu, který vzniká při spalování glukózy za nepřítomnosti kyslíku v buňkách. Vyšetření laktátdehydrogenázy nám přináší užitečné informace o stavu srdce, svalů a jater.

Trombocyty

Trombocyty

Trombocyty - krevní destičky - jsou buňky, které jsou v krvi spoluzodpovědné za její srážení. V případě, že máme nedostatek trombocytů, trpíme zvýšenou krvácivostí, což nás v extrémních, avšak nikoliv vzácných případech ohrožuje na životě. Špatný je však i příliš vysoký počet trombocytů...

Basofily

Basofily

Bazofily - bazofilní granulocyty - jsou buňky, které patři do skupiny bílých krvinek, tzv. leukocytů. Bazofily jsou tak součástí imunitního systému, do kterého se zapojují zejména díky obsahu svých granul - látkám histamin a heparin. Vyšetření počtu bazofilů je součástí základního vyšetření krevního obrazu.

Eosinofily

Eosinofily

Eosinofily - eosinofilní granulocyty - jsou buňky, které patří do rodiny bílých krvinek, leukocytů. Eosinofily tak tvoří společně s ostatními bílými krvinkami imunitní systém člověka. Samotné eosinofily jsou zodpovědné zejména za boj proti parazitům, kteří napadli naše tělo...

Monocyty

Monocyty

Monocyty jsou buňky, které patří do rodiny leukocytů, tedy bílých krvinek. Monocyty jsou tak součástí našeho imunitního systému a to zejména díky své schopnosti fagocytózy - tedy díky schopnosti pohlcovat částice ze svého okolí. Monocyty mají v různých tkáních různá jména - asi nejznámějším příkladem monocytů jsou makrofágy.

Lymfocyty

Lymfocyty

Lymfocyty jsou buňky, které patří do rodiny leukocytů, bílých krvinek. Lymfocyty se dělí na B a T lymfocyty a ještě dále na různé podskupiny. Lymfocyty jsou buňky bojující proti infekcím a jsou podstatou tzv. specifické imunity.

Neutrofily

Neutrofily

Neutrofily - neutrofilní granulocyty - jsou buňky, které patři do rodiny bílých krvinek, leukocytů. Neutrofily hrají zásadní roli v mechanismech tzv. vrozené imunity. Neutrofily jsou totiž - spolu s jinými buňkami - podstatou zánětu, který je základním obranným mechanismem našeho těla.

Retikulocyty

Retikulocyty

Retikulocyty jsou buňky, které představují jedno z vývojových stádií červených krvinek (erytrocytů). Retikulocyty tedy vznikají v kostní dření, a svým postupným vyzráváním se mění v červené krvinky. Počet retikulocytů vyšetřujeme ve chvíli, kdy se chceme blíže podívat na to, jak moc nebo málo v našem organismu vznikají erytrocyty.