PCR, antigenní test anebo protilátkový test?

PCR, antigenní test anebo protilátkový test?

Pro detekci onemocnění COVID-19 používáme různé testy. Některé nám dokáží určit, jestli je infekce aktuálně přítomná, jiné nám ukáží, zda jsme infekci již překonali. Jak jednotlivé testy fungují a co pro nás jejich výsledky znamenají?

COVID-19

COVID-19

Onemocnění COVID-19 je způsobeno virem SARS-CoV-2, který patří mezi tzv. koronaviry. Jedná se o širokou skupinu virů, které byly objeveny již v 60. letech minulého století a dostaly název podle svého typického vzhledu, corona = korunka.

Na některé bakterie jsou antibiotika krátká. Prevence je základ

Na některé bakterie jsou antibiotika krátká. Prevence je základ

Bakterie jsou přítomné prakticky všude a většinou jsou pro lidský organismus neškodné. Některé však mohou vést ke vzniku různých infekcí, jejichž léčba se může zkomplikovat. Bakterie, které takové infekce způsobují, se totiž mohou vinou lékařů i pacientů vyvinout do takového stavu, kdy na jejich léčbu budeme krátcí.

Infekce

Infekce

Infekce je stav, kdy do těla pronikly infekční mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry či paraziti a vyvolali onemocnění. Tělo má pro obranu proti infekcím připravené účinné zbraně v podobě složitého imunitního systému. Imunitní sytém používá v boji proti nákazám dvě hlavní zbraně. První je výroba protilátek a druhá je imunita zprostředkovaná buňkami.

Impotence

Impotence

Impotence je neschopnost dosáhnout a udržet erekci penisu. Nejčastější příčinou impotence bývá stres, neshody mezi partnery či nedostatek sebedůvěry. Schopnost uskutečnit pohlavní styk klesá i při infekčních onemocněních , jako je chřipka, či při závažných onemocněních, jako je rakovina tlustého střeva nebo prostaty. Jaké má impotence příčiny a jak ji lze léčit najdete v tomto článku.

Chuť

Chuť

Chuť je jedním z lidských smyslů. Chemické látky obsažené v potravě a nápojích registrují chuťové pohárky a jimi lze vnímat sladké, slané, kyselé a hořké. Chuťové buňky v pohárcích převádějí chemické podněty na nervové impulsy, které jsou vyslány do mozku, kde dojde k jejich analýze.

Chodidla

Chodidla

Každá z našich nohou je mistrovské dílo mechaniky, které se skládá z 26 kostí, 35 kloubů a více než 100 vazů. V mnoha směrech připomínají ruce tvarem kostí, cévním zásobením a průběhem nervů, ale liší se od nich rozměrovými proporcemi. Například kostěné články prstů na noze odpovídají týmž kostem, které jsou v článcích prstů rukou.

Srdeční chlopně

Srdeční chlopně

Srdeční chlopně jsou vazivové útvary, které umožňují vtékání a vytékání krve do komor a z komor ven, vždy jen jedním směrem, tedy zabraňují zpětnému toku krve do srdce. Rozlišujeme plicní, aortální, mitrální a trojcípou chlopeň. Srdeční chlopně mohou být postiženy různými onemocněními, mohou být natolik zúžené, že brání průtoku krve nebo se naopak nedovírají dostatečně těsně a umožňují tak zpětný tok krve.