Dýchání

Dýchání

Dýchání je činnost, která je nezbytná k udržení života. Vdechovaný a vydechovaný vzduch prochází nosem a ústy. Při průchodu nosem se prachové částice a jiná cizí tělesa zachytí v chloupcích nosních průduchů a dojde k ohřátí a zvlhčení vzduchu. V plicích pak probíhá vlastní výměna dýchacích plynů, kyslíku a oxidu uhličitého.

Dvanáctník

Dvanáctník

Dvanáctník je část tenkého střeva, která přispívá k trávení potravy. Částečně natrávená tekutá potrava přicházející do dvanáctníku ze žaludku obsahuje velké množství kyseliny chlorovodíkové. Zde se musí tato kyselina neutralizovat. Pokud dojde k poškození a natrávení malé plochy sliznice dvanáctníku, vzniká onemocnění zvané dvanáctníkový vřed.

Duševní nemoci

Duševní nemoci

Duševní nemoci jsou poruchy myšlení, cítění nebo chování. Mezi známé duševní nemoci patří fobie, úzkost, hysterie, hypochondrie, poruchy příjmu potravy, deprese, mánie, schizofrenie či demence. Přes intenzivní výzkum se nepodařilo odhalit nějakou univerzální příčinu kterékoliv z těchto duševních chorob.

Downův syndrom

Downův syndrom

Downův syndrom je soubor abnormalit, které postihují plod během nitroděložního života a které jsou důsledkem vrozené chromozómové vady. Již v prvních dnech života se Downův syndrom projevuje nápadnými rysy obličeje. Oči mají mandlový tvar, jsou poněkud menší a šikmé. Kořen nosu je také malý a propůjčuje nosu zakřivený tvar. Nejzřetelnějším rysem této poruchy je také mentální retardace.

Dna

Dna

Dna je bolestivý zánět palce u nohy způsobený zvýšenou tvorbou kyseliny močové nebo poruchou jejího vylučování. Záchvat dny může být akutní nebo chronický. Akutní záchvat dny bývá zpravidla náhlý a těžký. Nejčastěji postihuje palec u nohy, který intenzivně bolí a budí ze spaní. Při chronické dně se krystalky kyseliny močové usazují v kloubech, kůži a v ledvinách a vyvolávají zde trvalé poškození.

Divertikulitida

Divertikulitida

Divertikulitida je infekční onemocnění tlustého střeva, které se objevuje u onemocnění zvané divertikulóza neboli stavu, kdy se ve stěně tlustého střeva tvoří výchlipky. Přítomnost výchlipek může narušit normální činnost střevního svalstva a to vede k potížím. Pacient má často zácpu, někdy se však zácpa střídá s obdobími, kdy je stolice řidší. Jak se divertikulitida léčí najdete v tomto článku.

Dědičnost

Dědičnost

Dědičnost je proces, při kterém dochází k přenosu dědičných znaků otce a matky, čímž vznikne zcela nový unikátní jedinec. Geny jsou biochemické kódy obsažené v chromozomech lidských buněk a jsou dominantní a recesivní. Jak se geny uplatňují a a jaké jsou způsoby dědičnosti najdete v tomto článku.

Čich

Čich

Čich je jeden z pěti lidských smyslů, který nás varuje před nebezpečím a poskytuje informace o okolním světě. Čich je až 10000 x citlivější než chuť. Chuťové pohárky na jazyku vnímají poměrně obecné vjemy - slané, sladké, hořké a kyselé, zatímco složitější chuťové počitky ve skutečnosti vnímáme čichovými receptory v nose.