Příznaky

Seznam kategorií
Ostruha na patě

Ostruha na patě

Ostruha na patě je nepříjemný a bolestivý problém způsobený dlouhodobým přetížením nohy. Jedná se o kostní výrůstek na patě, který při došlápnutí způsobuje bolestivé píchání, které může vystřelovat do celé plosky. Bolest se ale může vyskytnout i v noci, kdy je noha v klidu. Ostruha na patě se rozvíjí dlouhou dobu bez jakýchkoliv příznaků, proto je nutné dbát na prevenci v podobě nošení správné obuvi.

Neprospívání

Neprospívání

Neprospívání je stav, kdy dítě neroste a nepřibírá na váze tak, jak by mělo. U dospělého se jedná o hubnutí. Důvodů pro neprospívání je celá řada a jsou rozdílně závažné. Příčinou může být nevhodná strava, nedostatečný příjem potravy, zvracení, porucha trávení, dědičná onemocnění nebo psychické vlivy. Proto by dítě mělo být pod pravidelnou kontrolou dětského lékaře, aby se včas odhalilo nedostatečné přibývání na váze a výšce a mohl se tento problém řešit.

Nateklé mandle

Nateklé mandle

Většina z nás si jistě zažila, jaké to je mít nateklé mandle, ať už v krku či v nose. Nateklé mandle jsou nepříjemný a mnohdy bolestivý problém signalizující infekční onemocnění, který nás zavede k lékaři. Avšak nateklé mandle mohou být příznakem i daleko vážnějších onemocnění, jako např. nádorů...

Nadměrné vypadávání vlasů

Nadměrné vypadávání vlasů

Nadměrné vypadávání vlasů není problém trápící pouze ženy, ale i muže. Zejména u mužů dochází se zvyšujícím se věkem k vytváření "koutů" na čele, lysinek na temeni, až většinou zbude pouze pruh vlasů na týlu. U žen vlasy vypadávají spíše v určitých místech, kde se tvoří okrouhlé lysinky. Jaké jsou příčiny a léčebné možnosti nadměrného vypadávání vlasů?

Nadměrná spavost

Nadměrná spavost

Nadměrná spavost, odborně nazývána jako hypersomnie, je nepříjemný problém, který dokáže člověka omezit v běžném životě. Člověk s nadměrnou potřebou spánku má zkrácenou dobu bdělosti, kterou by mohl věnovat svému volnému času, péči o rodinu či práci. Nadměrná spavost může být příznakem některých onemocnění, avšak někdy může být nemocí sama.

Mžitky před očima

Mžitky před očima

Mžitky před očima, pokud nejsou časté, nemusí vzbuzovat obavy. Trvající nebo často se opakující mžitky však mohou člověka výrazně obtěžovat a vedou ho k vyšetření očním lékařem či neurologem, který může tak diagnostikovat některá onemocnění. Jaké jsou nejčastější příčiny a komplikace mžitek před očima?

Migréna u dětí

Migréna u dětí

Migréna u dětí je nepříjemný a bolestivý problém, který dokáže ovlivnit a omezit běžnou denní aktivitu dítěte. Migréna převážně postihuje chlapce do období puberty, pak ve všech věkových skupinách převažují ženy. U každého dítěte může být migréna vyvolána různou příčinou, kterou je potřeba zjistit a vyhýbat se jí. U opakujících se záchvatů není správné otálet s návštěvou lékaře.

Mdloby

Mdloby

Mdloby, ztráta vědomí, nebo jinak také synkopy, mohou ojediněle postihovat i jinak zdravé jedince, vyskytují-li se však častěji, mohou signalizovat vážnější onemocnění. Onemocnění, která mdloby doprovázejí bývají srdečního nebo nervového původu. Jsou však i onemocnění, která nemají zcela jasný původ.