Příznaky

Seznam kategorií
Malátnost

Malátnost

Malátnost, odborným názvem adynamie nebo astenie, je termín pro celkovou tělesnou slabost a zároveň příznakem, který nesmí být podceňován. Bývá často důsledkem nedostatečného příjmu tekutin, doprovází akutní infekční onemocnění s horečkou, ale může být příznakem i mnohem vážnějších onemocnění.

Lámavé nehty

Lámavé nehty

Lámavé nehty je nepěkný a nepříjemný problém, který, jak se dočtete níže v článku, má více příčin. Nehty jako kožní deriváty jsou jednou z částí lidského těla, která je po narození kompletní a jsou tedy známkou donošenosti dítěte. Mimo ochrannou funkci konců prstů, slouží v diagnostice chorob různých orgánových soustav těla. Nehty mohou mít svůj význam i v historické antropologii a archeologii, jako otisky nehtů či nehtové vrypy. Je proto důležité jakýkoliv problém s nehty nepodceňovat a vždy se raději poradit s lékařem.

Krvácení po pohlavním styku

Krvácení po pohlavním styku

Krvácení po pohlavním styku může potkat jak ženy, tak i muže, avšak nikdy nesmí být bráno na lehkou váhu. Slabé krvácení se může objevit u prvního, ale i u druhého pohlavního styku, které je nejobvyklejší. Při něm totiž dochází k porušení panenské blány, což je provázeno několika kapkami krve. Jiným možným důvodem může být velikost penisu muže, poškození sliznice, infekční choroba či rakovina děložního čípku.

Pleurální výpotek

Pleurální výpotek

Pleurální výpotek není nemoc sama o sobě, ale představuje častou komplikaci či projev mnoha nemocí, resp. patologických procesů. Mezi nejčastější příčiny pleurálního výpotku patří městnavé srdeční selhání, pneumonie, nádorová onemocnění a plicní embolie. Pleurální výpotek je nebezpečný stav, který může probíhat i skrytě bez příznaků nebo se projevit zhoršujícím se dýcháním a kašlem. Každý takový stav je nutné konzultovat s lékařem a neprodleně začít léčit, aby se předešlo vážným komplikacím ohrožující lidský život.

Nízký krevní tlak - příznaky

Nízký krevní tlak - příznaky

Nízký krevní tlak, neboli hypotenze, je definován jako krevní tlak nižší než hranice 100/65mmHg. Příčiny nízkého krevního tlaku mohou být různé, ne vždy se však jedná o patologickou záležitost. Často se s ním fyziologicky setkáváme u mladších jedinců, především dívek. Přesto i nízký krevní tlak může přinést spoustu zdravotních obtíží a proto je nutné i nízký krevní tlak léčit.

Otok plic

Otok plic

Otok plic, neboli plicní edém, je označení pro nebezpečný stav, kdy se v plicích objeví tekutina. Díky této tekutině se zjednodušeně řečeno naše plíce topí. Plicní sklípky tak nemohou splňovat svou úlohu výměny plynů, což vede k silnému nedostatku dechu. Jaké jsou příčiny, příznaky a léčba otoku plic?

Nejčastější příčiny bolesti hlavy

Nejčastější příčiny bolesti hlavy

Bolest hlavy se nevyhýbá nikomu a několikrát za život se s ní setká každý, patří dokonce mezi nejčastější důvody návštěvy lékaře. Bolesti hlavy mohou mít mnoho podob a ještě více příčin: stres, změny počasí, různé potraviny. Seznamte se s dvanácti nejčastějšími spouštěči bolesti hlavy.

Svalové křeče

Svalové křeče

Svalové křeče nemusí být příznakem žádného onemocnění, nelze je však podceňovat. Mezi příčiny svalových křečí patří nadměrná fyzické aktivita a nedostatek hořčíku v organismu. Svalové křeče mohou být i výsledkem poruchy v nervovém a hormonálním systému.