Strava

Nenasycené mastné kyseliny

Nenasycené mastné kyseliny

Mastné kyseliny – molekuly bohaté na energii – jsou součástí tuků. Nasycené mastné kyseliny jsou součástí živočišných tuků. Jsou dobrými zdroji energie, ale mají celou řadu negativních dopadů na zdraví. Nenasycené mastné kyseliny jsou podstatou rostlinných tuků a jsou mnohem zdravější.

Dieta při vředově chorobě žaludku a dvanáctníku

Dieta při vředově chorobě žaludku a dvanáctníku

Dieta při vředové chorobě žaludku a duodena chrání žaludek před nevhodnou potravou, popřípadě před potravou, která není vhodným způsobem upravena. Nevhodná dieta při vředové chorobě žaludku a duodena vede k přílišnému dráždění žaludku, které má za následek nejen zpomalení léčení vředu, ale může vést i ke vzniku závažných komplikací.

Obezita

Obezita

Obezita je v poslední době nazývána „epidemií nového století“. Hlavní příčinou je nezdravý životní styl, ve kterém převažuje příjem energie nad jejím výdejem. Je to dáno jednak příjmem tučných a přeslazených jídel, ale zároveň také nedostatkem pohybu. Obezita je nemoc, která přináší posměch, osamělost a často pocity depresí, a to nejen u dětí, proto by se lidé trpící touto nemocí měli zamyslet, požádat o radu lékaře a zásadně změnit svůj životní styl.

Fosfor

Fosfor

Fosfor je prvek, jehož koloběh v našem organismu je úzce spjat s koloběhem vápníku. Nedostatek fosforu se projevuje poruchami v oblasti nervosvalového přenosu – vede ke slabosti a zhoršenému dýchání. Nadbytek fosforu může vést k psychickým poruchám – například depresi.

Bílkoviny

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základními stavebními organismy, zdroji energie a také aminokyselin. Bílkoviny dále slouží jako hormony a enzymy účastnící se různých metabolických dějů. Vtip spočívá v tom, že abychom si mohli bílkoviny vyrábět, musíme jiné přijímat, rozkládat je na základní stavební kameny - aminokyseliny - a z těch stavět bílkoviny nové...

Hořčík

Hořčík

Hořčík je jedním z nejdůležitějších prvků. Hořčík má zásadní význam pro správnou funkce nervové a svalové tkáně. Nedostatek hořčíku se projevuje paresteziemi – svalovými křečemi, a někdy až tetaniemi – zvýšenou dráždivostí svalů. Nebezpečný je však i nadbytek hořčíku...

Vitamin K

Vitamin K

Vitamin K je v tucích rozpustný vitamín, který se zásadní měrou podílí na správné srážlivosti krve. Nedostatek vitaminu K tak vede ke krvácivým stavům, které mohou člověka ohrozit na životě. Hlavním zdrojem vitaminu K jsou vnitřnosti a listová zelenina.

Vápník

Vápník

Vápník je jedním z vůbec nejdůležitějších prvků. Metabolismus vápníku je je velice složitý a je závislý na mnoha hormonech a složitých mechanismech. Závažný je jak nedostatek vápníku – způsobující křivice, tak i nadbytek vápníku – způsobující v závažných případech až zástavu srdce.