Strava

Vitamin B2

Vitamin B2

Vitamin B2 neboli riboflavin je nepostradatelný v mnoha biochemických procesech v těle. Vitamin B2 je důležitý pro správné fungování očí, kůže, srdce a další orgánů. Má také velký vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin. Vyskytuje se ve velkém množství potravin, významným zdrojem jsou kvasnice, játra, ledviny, mléko, vejce, různé maso, ale i ryby, tvaroh, kakao a ořechy. Při nedostatku vitaminu B2 se vyskytuje bolení očí, světloplachost a zánět spojivek a popraskání koutků.

Dieta při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě

Dieta při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě

Crohnova choroba i ulcerózní kolitida jsou nemoci, které patří do skupiny nespecifických zánětů střeva. Pacienti trpící Crohnovou chorobou i ulcerózní kolitidou musí dodržovat jako součást léčby dietu. Dieta je také stěžejně důležitá proto, aby pacienti s těmito střevními problémy byli dostatečně vyživení...

Proteiny

Proteiny

Proteiny (bílkoviny) jsou látky, které v našem organismu hrají nepřeberné množství rolí. Proteiny jsou základní stavební kameny organismu, slouží jako hormony a enzymy. Mezi lidmi panuje spoustu mýtů o tom, jak a kolik proteinů máme přijímat. Pojďme se tedy podívat, jak to s proteiny ve skutečnosti je...

Ovoce, zelenina a vitaminy

Ovoce, zelenina a vitaminy

Ovoce, zelenina a vitaminy, které se v ní nacházejí, jsou důležitými složkami potravy, podporují správnou funkci organismu a chrání před mnoha onemocněními. Příjem ovoce a zeleniny by měl být pestrý a vyvážený, aby nedošlo k předávkování nebo naopak nedostatku některých vitamínů. Vitaminy je dobré preferovat před doplňky stravy, jejichž účinnost bývá často zpochybňována.

Vitamin B1

Vitamin B1

Vitamin B1 neboli thiamin je ve vodě rozpustný vitamin. Je důležitý pro vytváření energie pro svalové a nervové buňky. Vitamin B1 má proto úlohu při vedení nervového vzruchu. Nejvíce se vyskytuje v masu, luštěninách, rybách a celozrném pečivu. Při pestrém složení stravy nehrozí jeho nedostatek. Pozor by si však měli dát alkoholici a lidí trpící chronickými onemocněními. Při nedostatku vitaminu B1 může vzniknout onemocnění Beri-beri.

Doplňky  stravy

Doplňky stravy

Doplňky stravy se mohou vyskytovat ve formě tablet, dražé, šumivých prášků i kapslí. Po doplňcích stravy bychom měli sáhnout pouze v případě, že víme o nějakém nedostatku např. vitamínů. Pravidelné každodenní užívání potravinových doplňků nemůže nahradit pestrou stravu a může být i nezdravé. Přes všechnu vizuální podobnost potravinových doplňků k lékům si musíme uvědomit, že potravinové doplňky neprocházejí tak striktními kontrolami, a často tedy může jít pouze o reklamní tah.

Lipidy

Lipidy

Lipidy neboli tuky jsou nejvíce bohaté zdroje energie. Lipidy kromě jiného obsahují mastné kyseliny, které jsou dnes v centru zájmu mnoha odborníků. Je velmi důležité, zdali přijímáme lipidy bohaté na nasycené nebo nenasycené mastné kyseliny. Které z nich jsou prospěšné? A které z nich škodí? Čtěte dál...

Obezita - na koho se obrátit...

Obezita - na koho se obrátit...

Na koho se obrátit s obezitou? Nejdříve by měl člověk navštívit svého praktického lékaře, který mu provede komplexní vyšetření. Dále je pak možnost navštívit specialistu, ať už obezitologa nebo dietologa, kteří vám pomohou sestavit nový jídelníček a pohybový plán, nebo psychologa. Pomoc psychologa hraje u mnoha lidí největší roli, protože obezita může mít podklad v nějakém psychickém problému. Největší práce s obezitou však vždy zůstává na pacientovi a jeho odhodlání ke změně.