Strava

Meduňka, pelyněk a estragon

Meduňka, pelyněk a estragon

Meduňka, pelyněk a estragon jsou prastaré byliny, které mají nepřeberné množství léčivých účinků, používají se ale také jako koření. Meduňka, pelyněk a estragon jsou vhodné na přípravu celé řady produktů – čajů, vín, likérů, na přípravu mas a salátů.

Kopřiva, máta a mateřidouška

Kopřiva, máta a mateřidouška

Kopřiva, máta a mateřidouška jsou byliny, skvělé v kuchyni i přírodní medicíně. Kopřiva, máta a mateřidouška totiž obsahují nepřeberné množství zdraví prospěšných látek, a pomáhají tak zlepšit fungování mnoha fyziologických procesů našeho těla.

Rasca, koriandr a křen

Rasca, koriandr a křen

Rasca, koriandr a křen jsou byliny, které najdou svoje využití jak při vaření jako koření, tak jako léčivé rsotliny. Kmín, koriandr a křen jsou totiž byliny bohaté na vitamíny – zejména na vitamín C – a dále na látky, které zlepšují naše trávení a desinfikují prostředí našeho těla.

Libeček, dobromysl, majoránka a kerblík

Libeček, dobromysl, majoránka a kerblík

Libeček, dobromysl, majoránka a kerblík jsou klasické bylinky české kuchyně. Libeček, dobromysl, majoránka a kerblík jsou ale cenné nejen jako kuchyňské koření, jsou významné také svým obsahem vitamínů, minerálů, rostlinných antibiotik a jiných léčivých látek.

Pažitka, petržel, kopr a řeřicha

Pažitka, petržel, kopr a řeřicha

Pažitka, petržel, kopr a řeřicha jsou velmi staré byliny, které se používají jako koření i léčivky. Pažitka, petržel, kopr a řeřicha mají nejrůznější pozitivní dopady na lidské zdraví – jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, jakož i na rostlinná antibiotika...

Historie bylinek

Historie bylinek

Bylinky jsou staré jako lidstvo samo. Víme, že bylinky byly pěstovány jako léčivé rostliny i jako koření již před několika tisíci lety. Pakliže se vás zajímá, kde se bylinky vzaly a jaké zajímavé historické události je provázely, čtěte dál...

Cholesterol pohledem nutričního terapeuta

Cholesterol pohledem nutričního terapeuta

Cholesterol je molekula odvozená od tuků, která je v naší společnosti skutečně démonizována. Cholesterol přitom není univerzální zlo – tělo si dovede cholesterol nejen samo vyrábět, ale závoň je cholesterol využíván naším organsimem pro tvorbu důležitých látek. Cholesterol však skutečně může i škodit.

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta

Žlučníkovou dietou rozumíme soubor dietních opatření, které doporučujeme pacientům po prodělaném akutním onemocnění žlučníku, pacientům s chronickými potížemi se žlučníkem a také těm, kteří mají obtíže se slinivkou břišní. Základem žlučníkové diety je lehká strava chudá na tuky...