Strava

Jaterní dieta

Jaterní dieta

V dnešních dnech v naší populaci neustále přibývá jaterních onemocnění. Onemocnění jater mohou být způsobena viry, nádory, a často také nezdravým životním stylem, např. alkoholismem. Jaterní dieta je potom soubor stravovacích opatření vedoucích k tomu, abychom již tak nemocná játra nezatěžovali příjmem nevhodné potravy...

Kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Kyselina panthothenová se vyskytuje ve všech živých organismech. Hraje důležitou úlohu při přeměně tuků, cukrů a bílkovin. Zdrojem kyseliny panthothenové je maso, droždí, mateří kašička, vnitřnosti, otruby, vejce, mléko, luštěniny a ořechy. Při nedostatku kyseliny panthothenové dochází k nechutenství, zácpě, spavosti a při dlouhodobém nedostatku bylo vypozorováno pálení chodidel.

Pyridoxin

Pyridoxin

Pyridoxin patří do skupiny B vitaminů, je také nazýván vitaminem B6. Pomáhá potlačit nervozitu, výkyvy nálad a úzkost. Pyridoxin je v organismu nezbytný pro správný metabolismus aminokyselin a cukrů. Hlavním zdrojem tohoto vitaminu jsou banány, játra, maso, ryby, droždí a zelenina. Nedostatek pyridoxinu se v těle může projevit záškuby víček, poruchou soustředění, zapomnětlivostí a občasně i vypadáváním vlasů.

Vitamin B12

Vitamin B12

Vitamin B12 se nazývá kobalamin. Vitamin B12 je velmi důležitý pro krvetvorbu a pro správnou funkci nervového systému. Vitamin B12 se vyskytuje především v mase, vejcích, mléku, vnitřnostech a mléčných výrobcích. Při deficitu vitaminu B12 může vznikat brnění nohou, či rukou. Tento stav se může při dlouhodobém nedostatku vyvíjet až do ireverzibilního stádia. Objevení vitaminu B12 bylo klíčové pro léčbu anémie a zachránilo miliony životů.

Biotin

Biotin

Biotin je součástí enzymů, je potřebný v každé buňce v těle. Slouží také jako zdroj energie a stavební materiál pro buňky. K nejvýznamnějším zdrojům biotinu patří vaječné žloutky, mléko, kvasnice, játra a ledvinky. Biotin se však vyskytuje ve většině potravin. Biotin je často nazýván vitaminem H. Nedostatek biotinu se může projevit vypadáváním vlasů, vyrážkami, depresemi dokonce i halucinacemi.

Dermatitis herpetiformis Duhring a alergie na lepek

Dermatitis herpetiformis Duhring a alergie na lepek

Dermatitis herpetiformis Duhring je nemoc, která je způsobena alergií na obilnou bílkovinu – lepek. Většina z vás ví, že alergie na lepek se většinou projevuje zažívacími obtížemi a této formě nemoci se říká celiakie. Dermatitis herpetiformis Duhring je název pro kožní formu nesnášenlivosti lepku.

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C neboli kyselina askorbová je nepostradatelný vitamin pro tělo. Organismus si ho nedokáže sám vyrobit, proto musí být přijímán potravou. Vitamin C patři do skupiny ve vodě rozpustných vitaminů a jeho význam je v tvorbě kolagenu a udržování obranyschopnosti organismu. Dříve častá nemoc, tzv. kurděje vznikala z nedostatku vitaminu C a projevovala se krvácivostí z dásní. Nejbohatší zásobárnou vitaminu C jsou šípky.

Vitaminy v těhotenství

Vitaminy v těhotenství

Vitaminy v těhotenství jsou důležitou složkou potravy, zajišťují vývoj plodu a jeho růst . Vitaminy se však můžou na probíhajícím těhotenství projevit i negativně. Vitaminy bychom proto měli přijímat hlavně v potravě a vynechávat doplňky stravy, které můžou být v těhotenství nebezpečné. Nebezpečným vitaminem v těhotenství se může snadno stát vitamin A, který může v nadměrném množství poškozovat vývoj končetin. Doporučuje se proto užívat ho pouze ve formě provitaminu.