Strava

Celiakie

Celiakie

Celiakie je onemocnění, při které si tělo pacienta vytváří protilátky proti obilné bílkovině - lepku. Tyto protilátky útočí při celiakii proti lepku v tenké střevě a spolu s ním ničí i buňky střevní sliznice. Základním léčebným opatřením při celiakii je tak dieta - strava, která obsahuje minimum lepku...

Kyselina listová

Kyselina listová

Kyselina listová patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Název kyseliny listové byl odvozen od objevení v zelených listech špenátu. Kyselina listová je ale málo odolná proti teplu, takže vaření ji naprosto zničí. Je obsažena v zelené listové zelenině, játrech, ledvinkách a fazolích, mléčných výrobcích a ořechách. Význam kyseliny listové je především ve tvorbě DNA a její nedostatek se projevuje chudokrevností, bledostí, únavou, někdy i depresemi.

Vitaminy na vlasy

Vitaminy na vlasy

Vitaminy na vlasy společně se zinkem, mědí a dalšími prvky zajišťují správný růst a strukturu vlasu. Nedostatek některého z důležitých vitaminů (kyselina panthothenová, biotin, niacin) nebo prvků vede k padání vlasů nebo jejich třepení a nelesklému vzhledu.Padání vlasů je běžný proces, pokud denně vypadá asi kolem 100 vlasů. Hojnější padání vlasů může být příznakem různých závažných onemocnění, proto je lepší navštívit lékaře.

Niacin

Niacin

Niacin je vitamin ze skupiny B vitaminů, někdy se mu také říká B3. Jeho chemický název je kyselina nikotinová. Hraje klíčovou roli v metabolismu buňky, je důležitý pro získávání energie v buňce. Niacin může být použit jako léčivo při léčbě vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Důležitým zdrojem jsou luštěniny, vejce, mléčné výrobky, brokolice, mrkev a ryby. Nedostatek niacinu se může projevit bolestmi břicha, nespavostí, nechutenstvím a pelagrou.

Dieta při osteoporóze

Dieta při osteoporóze

Osteoporóza je nemoc, při které dochází k tzv řídnutí kostí. Kosti se při osteoporóze více lámou, a osteoporóza tak komplikuje pacientům život. Dieta při osteoporóze je zaměřena na dostatečný příjem bílkovin, vápníku, fosforu, a vitamínu D.

Lidská výživa

Lidská výživa

Lidská výživa je vlastně docela komplikovaný pojem. Lidskou výživou myslíme zajištění všech potřebných živin a dalších látek, bez kterých se se organismus neobejde. Pojďme se podívat, co znamenají pojmy jako racionální lidská výživa, vyvážená výživa, hodnotná výživa, atd...

Vitaminy pro děti

Vitaminy pro děti

Vitamíny jsou látky nezbytné pro správné fungování lidského těla. Potřeba různých vitaminů se při tom mění s věkem. Vitaminy pro nejmenší děti by vždy měly být konzultovány s pediatrem, větší děti mohou přijímat vitamíny v poněkud volnějším režimu. Platí, že zvláště u dětí bychom nikdy neměli překračovat doporučené denní dávky vitaminů.