Jak se pozná těhotenství

Jak se pozná těhotenství

Poznat těhotenství lze podle příznaků, které se mohou rozdělit na nejisté, pravděpodobné a jisté. Mezi pravděpodobné příznaky těhotenství patří zpozdění o více jak týden jinak pravidelné menstruace a zvětšení mléčných žláz. Jistými příznaky těhotenství jsou pak pozitivní výsledky testů na choriový gonadotropin a vyšší hodnoty progesteronu a estrogenů v krvi.

Těhotenství

Těhotenství

Těhotenství vzniká splynutím spermie a vajíčka ve vejcovodu a odtud oplozené vajíčko putuje do dělohy, kde se uhnízdí. Implantace vajíčka do stěny dělohy je provázena produkcí choriového gonadotropinu, který je od 7.dne těhotenství zjistitelný z krve a moči ženy. Důležitá je včasná diagnostika těhotenství, jelikož během prvních 12 týdnů může dojít k poškození plodu vlivem některých léků, infekčními nemoci nebo jinými faktory, na které může lékař upozornit.

První pomoc při zlomeninách kostí

První pomoc při zlomeninách kostí

První pomoc při zlomeninách kostí spočívá ve znehybnění zlomené kosti. Pokud kost vyčnívá z kůže, doporučuje se překrýt místo čistou látkou a silným tlakem zastavit krvácení. Se zlomeninou kosti horních a dolních končetin, které jsou u dětí časté, není dobré otálet a ihned navštívit lékaře, který určí míru poškození kosti a navrhne odpovídající léčbu.

První pomoc při tonutí

První pomoc při tonutí

První pomoc při tonutí je důležitý úkon, který by měl znát každý člověk. Pokud je dítě ponořené do vody, je nutné jej okamžitě vytáhnout, zkontrolovat dech a pulz a v případě, že dítě nedýchá, je nezbytné zahájit umělé dýchání, kardiopulmonální resuscitaci a s něčí pomocí zavolat okamžitě záchrannou službu.

První pomoc při šoku u dětí

První pomoc při šoku u dětí

První pomoc při šoku u dětí musí zahrnovat okamžité přivolání záchranné služby a v případě, že dítě nedýchá, provedení kardiopulmonální resuscitace nebo ošetření příčiny šoku, jako například krvácení. Šok může vyvolat také extrémní alergická reakce na léky, potraviny či bodnutí hmyzem a může ohrozit život dítěte.

První pomoc u řezných a otevřených ran u dětí

První pomoc u řezných a otevřených ran u dětí

Řezné a otevřené rány u dětí mohou být menšího rozsahu, které lze ošetřit doma, nebo vážnějšího charakteru, kdy je na místě vyhledat lékařskou pomoc. Pokud je rána hluboká, krvácí, byla způsobená špinavým předmětem, nachází se na obličeji či rána vykazuje známky infekce, je nutné dítě ihned dopravit k lékaři. V tomto článku naleznete rady jak zastavit silné krvácení, odhadnout vnitřní krvácení a poznat moment, kdy je důležité volat záchrannou službu.

První pomoc při poranění svalů a kloubů u dětí

První pomoc při poranění svalů a kloubů u dětí

Poranění svalů a kloubů, která vedou k jejich poškození jsou při sportu velmi častá a také bolestivá. Dítě si může způsobit natažení svalu, ke kterému dochází náhlým prudkým pohybem, svalovou křeč, způsobenou nedokonalou koordinací svalů či vykloubení nebo poškození kloubů horní nebo dolní končetiny. Vždy je nutné navštívit lékaře, který pomocí vyšetření určí rozsah zranění a doporučí odpovídající léčbu.

První pomoc při poranění oka u dětí

První pomoc při poranění oka u dětí

První pomoc při poranění oka u dětí zahrnuje okamžitý převoz do nemocnice. Pokud v oku uvízl nějaký předmět, například dřívko nebo kus skla, nepokoušejte se jej vyndat. Pokud v oku uvízne jen řasa nebo kousek nečistoty na bělmu nebo pod očními víčky, lze pomoci odplavením předmětu slzami, vypláchnutím oka vlažnou vodou nebo opatrně jej odstranit vlhkou čistou látkou.