Žloutenka novorozenců

Žloutenka novorozenců

Žloutenka novorozenců je běžný stav, při kterém dítěti zežloutne kůže a bělma očí. Příčinou je nadměrné množství žlutého barviva v krvi ukládající se ve vrstvě podkožního tuku, což vyvolá zmíněný charakteristický příznak. Žloutenka novorozenců se objevuje v prvních dnech života, jelikož nedostatečně vyvinutá játra dítěte nestačí filtrovat veškeré žluté barvivo, které se tvoří. Mírná žloutenka u novorozenců obvykle nevyžaduje žádnou léčbu. Pokud je žloutenka vážnější a nezmizí sama od sebe, bude nutná fototerapie neboli terapie světlem.

Zranění kolena u dětí

Zranění kolena u dětí

Zranění kolena u dětí často vznikají při hře nebo sportu a mohou být postiženy kosti, chrupavka, svaly, vazivo nebo šlachy, které koleno tvoří. Mezi běžné známky zranění kolena patří otok, bolest, citlivost, kulhání či uvolnění nebo naopak zablokování kolena. Léčba zranění kolena závisí na jeho vážnosti, někdy je nutný pouze klidový režim kolene dokud se nezahojí, jindy zase návštěva ortopeda a znehybnění kolena ortézou nebo sádrou.

Zneužívání alkoholu a drog u dětí

Zneužívání alkoholu a drog u dětí

Zneužívání alkoholu a drog u dětí vede k fyzickým, psychickým a společenským problémům s chováním. Toto nadměrné užívání alkoholu a drog se vyskytuje především u dospívající mládeže a může vyvolat vážné zdravotní problémy. Příznaky zneužívání alkoholu a drog se projeví řadou příznaků v závislosti na užívané látce, například krví podlité oči, rozšířené nebo zúžené zorničky, halucinace, zmatenost, hubnutí či potíže se spánkem.

Zlomeniny u dětí

Zlomeniny u dětí

Zlomeniny u dětí mohou vznikat při pádu, sportu nebo srážce motorového vozidla či týrání dítěte. Nejčastěji nacházíme zlomeniny klíční kosti, kosti horních a dolních končetin, zápěstí a nosu. Známky zlomeniny se různí podle místa postižení, povaze a rozsahu zranění. Zlomeniny se obvykle projevují bolestí, otokem, neschopností pohybu a někdy i podlitinami v okolí postižené kosti. Léčba pak závisí na druhu zlomeniny a na kosti, která byla zlomena.

Záškrt u dětí

Záškrt u dětí

Záškrt u dětí je život ohrožující bakteriální infekce postihující ústa, krk, nos či pokožku dítěte. Záškrt napadající nos a krk se projevuje ztíženým polykáním a dýcháním, bolestí v krku, horečkou a zimnicí. U záškrtu pokožky se tvoří strupy, boláky nebo pupínky a jsou bolestivé. Bez léčby se bakterie záškrtu rozšíří do celého těla a dítě nakonec umírá na zápal plic, srdeční selhání nebo udušení. Léčba záškrtu spočívá v hospitalizaci dítěte, karanténě a v podání antitoxinu a antibiotik.

Zarostlé nehty na nohou u dětí

Zarostlé nehty na nohou u dětí

Zarostlé nehty na nohou u dětí je nepříjemný problém způsobený obvykle nesprávným zastřižení nehtu, příliš těsnou obuví nebo atypickým zahnutím prstů. Zarostlé nehty na nohou se projevují červenou, oteklou a bolestivou kůží překrývající nehet, která je zanícená a naplněná hnisem. Léčba zarostlých nehtů na nohou spočívá v aplikaci antibiotik či jejich užívání ústy, odříznutí okraje nehtu a odstranění hnisu a udržování nohou v čistotě.

Zarděnky u dětí

Zarděnky u dětí

Zarděnky u dětí jsou infekční onemocnění způsobené virem, který se přenáší vzduchem kapénkovou nákazou či infikováním plodu nakaženou matkou. Zarděnky mají většinou mírné příznaky zahrnující teplotu, svědivou vyrážku a zduřelé žlázy na krku a za ušima. Toto onemocnění je nebezpečné spíše pro plod během prvních měsíců těhotenství, jelikož může způsobit jeho hluchotu či mentální retardaci nebo smrt.

Zápal plic u dětí

Zápal plic u dětí

Zápal plic u dětí je bakteriální, virové nebo plísňové onemocnění plic. Počátečními příznaky této choroby jsou únava, ucpaný nos, horečka a kašel. Děti mohou vykašlávat žlutozelený hlen s příměsí krve. Zápal plic, v těžších případech, může být příčinou vážných komplikací a bez léčby může díte zemřít na respirační selhání.