Vrozené vady u dětí

Vrozené vady u dětí

Vrozené vady u dětí jsou tělesné nebo duševní anomálie, které se vyskytují při narození. Mezi vrozené vady patří různá postižení, od malých jako jsou mateřská znaménka, až po velmi vážná, někdy i život ohrožující, jako jsou vrozená srdeční onemocnění. Vrozené vady u dětí mohou mít za příčinu například kouření nebo požívání alkoholu během těhotenství, genetické faktory či mohou vzniknout bez známých příčin.

Vrozené poruchy metabolismu u dětí

Vrozené poruchy metabolismu u dětí

Vrozené poruchy metabolismu u dětí jsou genetické poruchy, díky kterým tělo nemůže zpracovávat určité složky potravy, jako například bílkoviny, tuky nebo sacharidy. Patří sem galaktosémie, Gaucherova choroba a fenylketonurie. Vrozené poruchy metabolismu se projevují nechutenstvím, zvracením, nervozitou, slabým svalovým tonusem, epileptickými záchvaty, alopecií, zvětšením jater a sleziny a špatnou svalovou koordinací.

Vrozená hyperplazie nadledvin

Vrozená hyperplazie nadledvin

Vrozená hyperplazie nadledvin je genetická porucha ovlivňující produkci hormonu kortizolu v nadledvinách, což vyvolává nadprodukci mužských pohlavních hormonů. To se projeví u dívek dvojznačnými genitáliemi, starší dívky mají hluboký hlas a nemenstruují. U chlapců dochází ve věku 2 nebo 3 let ke zvětšení penisu, objeví se pubické ochlupení a svaly na těle. Děti s vrozenou hyperplazií nadledvin dostávají léky, které nahrazují chybějící hormony.

Vitiligo u dětí

Vitiligo u dětí

Vitiligo u dětí je kožní onemocnění projevující se malými nebo velkými mléčně bílými skvrnami na kůži, které se zvětšují a vytvářejí plochy. Příčinou vitiliga je ztráta pigmentu, který dodává kůži její barvu. Děti s těžkou formou vitiliga ztrácejí pigmentaci na celém těle. K léčbě vitiliga dětský lékař obvykle předepíše kortikosteroidní mast nebo roztok, ale jiné metody se obecně pro léčbu dětí nedoporučují.

Vchlípení střeva u dětí

Vchlípení střeva u dětí

Vchlípení střeva u dětí je porucha, při které je část střeva zasunuto do sebe podobně jako zasouvací teleskop. To způsobí částečnou nebo úplnou neprůchodnost střeva, díky čemuž nemůže trávit potravu ani vstřebávat živiny. U kojence nebo batolete se vchlípení střeva projeví náhlou bolestí břicha, rozmrzelostí, apatií, zvracením, průjmy a stolicí konzistence želé s krví. Léčba vchlípení střeva spočívá v irigografii nebo operaci.

Vbočená kolena u dětí

Vbočená kolena u dětí

Vbočená kolena u dětí neboli nohy do X se vyskytují u dětí do 6 let jako normální součást vývoje a u dětí s nadváhou se objevují častěji. Většinou se poloha kolenou časem vyrovná. Vždy je však nutné dítě vyšetřit, vyloučit primární příčinu a udělat rentgenové snímky dolních končetin a kolenou. Pokud je příčinou vbočených kolenou nějaká nemoc, doporučí lékař léčbu vhodnou pro konkrétní problém.

Vaginitida u dětí

Vaginitida u dětí

Vaginitida u dětí je zánětlivé onemocnění pochvy způsobené infekcí, chemickými nebo fyzikálními dráždidly či špatnou hygienou. Příznaky vaginitidy zahrnují svědění, otok, bolest, zčervenání a palčivý pocit v pochvě, může být i atypický páchnoucí výtok bílé, šedé, žluté nebo zelené barvy. Mezi nejčastější infekce způsobující vaginitidu patří vaginální kandidóza a trichomonóza. Příčinou mohou být i sprchové gely, kosmetické spreje, hygienické tampony nebo gely k ničení spermií.

Vady kyčlí u dětí

Vady kyčlí u dětí

Vady kyčlí u dětí mohou být vrozené nebo mohou vzniknout v raném věku. Kyčle u dětí může postihnout řada onemocnění, jako například vrozené vykloubení kyčlí, avaskulární nekróza a skluz horní epifýzy. Mezi příznaky patří obvykle stížená pohyblivost postižené končetiny, bolest a ztuhlost, kulhání či kyčle, které nejsou ve stejné rovině.