Vysoký krevní tlak u dětí

Vysoký krevní tlak u dětí

Vysoký krevní tlak u dětí, neboli hypertenze, je onemocnění, jehož příčinou může být nemoc nebo jeho příčina je neznámá a tento stav přetrvává po celý život. U dětí do 2 let věku je nejčastější příčinou onemocnění ledvin, koarktace aorty, hypertyreóza nebo popáleniny. Vysoký krevní tlak u dětí nemívá zjevné známky nebo příznaky, u těžké hypertenze se vyskytují bolesti hlavy, epileptické záchvaty, poruchy zraku nebo dušnost. Většina případů hypertenze u dětí má mírný průběh a léčí se změnou stravy a způsobu života.

Vysoká hladina cholesterolu u dětí

Vysoká hladina cholesterolu u dětí

Vysoká hladina cholesterolu u dětí představuje zvýšené nebezpečí srdečního onemocnění v pozdějším věku. Některé děti se s vysokou hladinou cholesterolu rodí, jiné děti ji mají způsobenou konzumací vysokého množství stravy bohaté na nasycené tuky a cholesterol. Další příčinou mohou být také nemoci, jako například cukrovka.

Výrony u dětí

Výrony u dětí

Výrony u dětí označují natažení nebo přetržení vaziva, ke kterému může dojít po náhlém otočení, natažení nebo úderu do kloubu, především při sportu. Výron v kotníku se projeví krutou bolestí a praskáním v kloubu, který oteče. Počáteční léčba výronů zahrnuje klid, led, obklady a zvýšenou polohu. Dále je nutná dlaha postiženého místa a berle a při vážném poškození je nutná operace.

Vyrážky u dětí

Vyrážky u dětí

Vyrážky u dětí mají podobu červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži. Vyrážky bývají vyvolány infekcemi, alergiemi nebo kousnutím hmyzem. U kojenců mohou být vyrážky v podobě opruzenin na bříšku, genitáliích či na hýždích, u větších dětí v podobě planých neštovic, zarděnek, spalniček nebo z důvodu alergie se vyrážka objeví v podobě kopřivky. Aby mohl lékař navrhnout odpovídající léčbu, je nutné zjistit primární příčinu vyrážky. K běžným lékům pak patří antihistaminika a uklidňující masti nebo roztoky.

Vybočená nosní přepážka u dětí

Vybočená nosní přepážka u dětí

Vybočená nosní přepážka u dětí se může objevit již při narození, avšak častější příčinou je úder nebo zranění nosu. Může způsobovat potíže s dýcháním, chronický výtok z nosu či zakřivený nos. Ve většině případů je vybočení malé, nepůsobí větší problémy a není nutná léčba. Pokud však má dítě problém s dýcháním nebo chronicky ucpaný nos je nutné jej nechat vyšetřit.

Vši u dětí

Vši u dětí

Vši u dětí jsou drobní parazité žijící v lidských vlasech a na kůži a živí se sáním krve. Vši se u dětí přenášejí sdílením hřebenů, kartáčů, čepic, šál, ručníků nebo ložního prádla s nakaženými dětmi. Zavšivená kštice nebo jiné části těla dítě silně svědí. Na rozškrábané pokožce se tvoří boláky se strupy a pokožka se může zanítit. Na vlasech jsou přilepené hnidy. Na vši u dětí zabírají volně prodejné šampony, které je nutné použít opakovaně za 6-12 dní.

Peptické vředy u dětí

Peptické vředy u dětí

Peptické vředy u dětí jsou narušené oblasti nebo otevřené boláky na sliznici žaludku nebo v první části tenkého střeva, tzv. duodenální vředy. Známou příčinou peptických vředů je bakterie Helicobacter pylori. Primárním příznakem tohoto onemocnění je palčivá a hlodavá bolest v žaludku několik hodin po jídle, kterou však lze naopak zmírnit právě jídlem, mlékem či užitím antacid. Další známky zahrnují nevolnost, zvracení či pálení žáhy. K léčbě peptických vředů se užívají antacida, léky neutralizující žaludeční kyseliny a napomáhající hojení vředů.

Vředový zánět tlustého střeva u dětí

Vředový zánět tlustého střeva u dětí

Vředový zánět tlustého střeva u dětí je chronické zánětlivé onemocnění sliznice tlustého střeva. Tato nemoc se projeví bez varování častým a naléhavým nucením na stolici, křečemi v břiše a bolestí při vyprazdňování stolice. Pokud vředový zánět tlustého střeva postihne jen konečník, jedinou známkou je krvácení z konečníku. Vředový zánět tlustého střeva lze léčit léky, avšak pokud je léčba medikamenty neúčinná nebo se objeví komplikace, je nutné dítě operovat.