První pomoc při poranění hlavy u dětí

První pomoc při poranění hlavy u dětí

Poranění hlavy u dětí může způsobit poškození mozku, míchy či způsobit ochrnutí nebo dokonce smrt. První pomoc při poranění hlavy, zvláště jedná-li se o vážné poranění, zahajte zavoláním záchranné služby a s dítětem nehýbejte do příjezdu sanitky. V případě menšího poranění hlavy, při kterém by mělo být dítě schopno pohybovat nezraněnými částmi těla a odpovídat na jednoduché otázky, nechte dítě v klidu ležet a poraďte se telefonicky s lékařem.

První pomoc při popáleninách u dětí

První pomoc při popáleninách u dětí

První pomoc při popáleninách u dětí se liší podle stupně a rozsahu popálení. Menší povrchovou popáleninu prvního stupně bez tvorby puchýřů na kůži lze ošetřit doma. Vážnější popáleniny je nutné léčit v nemocnici. Popáleniny například po slunění nebo způsobené horkými tekutinami je nutné ošetřit studenými obklady a na místě je okamžitá návštěva lékaře.

První pomoc při pokousání člověkem nebo zvířetem

První pomoc při pokousání člověkem nebo zvířetem

První pomoc při pokousání člověkem nebo zvířetem zahajte očištěním rány mýdlem a tekoucí vodou, zastavením krvácení a překrytím rány sterilním obvazem či čistou látkou. Dítě je nutné okamžitě odvézt k lékaři, protože se pokousáním mohou přenést tetanus nebo vzteklina, což jsou dvě život ohrožující nemoci.

První pomoc při otravě u dětí

První pomoc při otravě u dětí

První pomoc při otravě u dětí zahrnuje okamžité volání na toxikologickou poradnu, a to i v případě, že se dítě zdá být v pořádku. Požitý jed je nutné dostat z dosahu dítěte, řiďte se podle rad toxikologické poradny a pokud lékaři neurčí jinak, nepodávejte dítěti žádné tekutiny nebo se nesnažte vyvolat zvracení. Pokud se dítě nadýchalo kouře nebo jedovatého plynu, okamžitě jej dopravte na čerstvý vzduch a ihned zavolejte záchrannou službu.

První pomoc při mdlobě u dětí

První pomoc při mdlobě u dětí

První pomoc při mdlobě u dětí sestává z kontroly dechu a pulzu dítěte, přivolání záchranné služby a poskytnutí umělého dýchání nebo kardiopulmonální resuscitace. Pokud dítě omdlelo, ale dýchá a má hmatný pulz, položte jej na záda, podložte mu nohy a přiložte studený obklad na obličej.

První pomoc při krvácení z nosu u dětí

První pomoc při krvácení z nosu u dětí

První pomoc při krvácení z nosu u dětí zahrnuje stisknutí měkké části nosních dírek těsně k sobě prsty po dobu 10 minut. Po uplynutí doby zjistěte, zda krvácení ustalo. Dítě by mělo zůstat v klidu další dvě až tři hodiny, aby se krvácení z nosu znovu neobjevilo. Pokud krvácení z nosu neustává, je nutné odvézt dítě do nejbližší nemocnice, aby se zamezilo dalším ztrátám krve.

První pomoc při úpalu, omrzlinách a jiných extrémních teplotách

První pomoc při úpalu, omrzlinách a jiných extrémních teplotách

První pomoc při úpalu, omrzlinách a jiných extrémních teplotách je důležitá z hlediska možného poškození termoregulačního mechanismu v mozku dítěte, které může ohrozit jeho život. Mezi stavy způsobené extrémními teplotami patří vyčerpání z horka, úpal, omrzliny a podchlazení. Jak s takovými stavy naložit a co udělat pro záchranu dítěte se dočtete níže.

První pomoc a záchranná služba

První pomoc a záchranná služba

První pomoc je život zachraňující úkon, který mnohdy vyžaduje přivolání záchranné služby. Je nutné jednat rychle a s rozvahou, umět poskytnout umělé dýchání či kardiopulmonální resuscitaci nebo zastavit krvácení. V sérii článků o první pomoci najdete užitečné informace a rady, jak se v takových situacích chovat, neboť poskytnout první pomoc je povinen každý dospělý občan České republiky, pokud tím neohrozí své zdraví či život.